Wine at Lunch: French School Tradition Until 1956

Did you know that until 1956, French schoolchildren were served wine during their lunch breaks? Each student was entitled to up to four glasses a day.


In the past, wine, beer, and cider were often sold in school cafeterias, though individual schools could decide whether to allow it. Some parents would even include a 500 mL bottle of wine, cider, or beer in their child’s lunch, depending on regional preferences. If schools prohibited this practice, some parents encouraged their children to drink wine with breakfast before heading to school. Typically, these beverages were available in the cafeteria, where students were expected to purchase and consume about half a liter daily.


That would certainly make the school day pass quicker!


你知道嗎?直到1956年,法國的學生在午餐時間都會喝葡萄酒。每位學生每天可以喝多達四杯葡萄酒。


過去,學校食堂常常販售葡萄酒、啤酒和蘋果酒,但是否允許這些飲品由各校自行決定。有些家長甚至會在孩子的午餐中放入500毫升的葡萄酒、蘋果酒或啤酒,這取決於所在地區的習慣。如果學校不允許這種做法,有些家長會鼓勵孩子在上學前的早餐時喝葡萄酒。通常,這些飲品在食堂裡有售,學生們每天基本上購買並飲用大約半公升。


不錯的做法,這樣上課的時間肯定過得飛快!


Wussten Sie, dass französische Schulkinder bis 1956 während ihrer Mittagspause Wein serviert bekamen? Jeder Schüler hatte Anspruch auf bis zu vier Gläser Wein pro Tag.


Früher wurden in den Schulkantinen oft Wein, Bier und Cidre verkauft, obwohl es den einzelnen Schulen überlassen war, ob sie dies erlauben wollten oder nicht. Einige Eltern packten sogar eine 500-ml-Flasche Wein, Cidre oder Bier in das Mittagessen ihrer Kinder, je nach regionalen Vorlieben. Wenn die Schulen diese Praxis untersagten, ermutigten manche Eltern ihre Kinder, zum Frühstück Wein zu trinken, bevor sie zur Schule gingen. Üblicherweise waren diese Getränke in der Kantine erhältlich, wo von den Schülern erwartet wurde, etwa einen halben Liter täglich zu kaufen und zu konsumieren.


Das würde den Schultag sicherlich schneller vergehen lassen!

 

Comments